divendres, 14 d’octubre del 2011

Et creus molt llest?

Hola companys,
Aquesta és a meva primera entrada en aquest Blog creat per a l'assignatura d'Etnografia aplicada a l'Educació Social. Com veieu he triat el metro com a lloc per a fer l'observació. I quin és el motiu d'aquesta tria tant atípica per a fer un treball d'educacó social? Doncs bàsicament perquè em crida molt l'atenció tots aquells processos educatius que provenen de les institucions amb poder. Arrel d'unes declaracions del Conseller de Benestar i Família sobre el Pla Nacional de Valors, vaig començar a pensar que cada cop se'ns diu més el que hem de fer i el que no, referent a àmbits tant personals com el menjar, la salut, l'esport, els valors, la moral, etc. I es fa a través de campanyes com la piràmide dels aliments o de l'activitat física:









i ara amb el Pla Nacional de Valors, etc.

Tot això em recorda el que diu Foucault sobre el biopoder i el control que exerceixen les institucions sobre la vida quotidiana dels individus.
I un dia al metro se'm va ocórrer que en aquest espai públic també s'exerceix aquest tipus de biopoder, amb campanyes com "Qui la fa la paga" per tal de combatre el frau de no pagar el bitllet. Una campanya amb frases tant contundents com: "Et creus molt llest?" o "Ja saps el que et fas" o "Ja ets grandet per a fer aquestes coses". I aquesta és una manera d'educar als usuaris de metro. Una manera d'educar que descobriré al llarg d'aquest treball i que intentaré classificar dins d'un tipus d'educació. Observar, descriure i analitzar de quina manera TMB educa als seus usuaris per tal de que se'n faci un bon ús d'aquest espai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada